2013. április 23., kedd

Ráday utca 15.

Végre beköszöntött a tavasz, és így gyakrabban indulhatok sétára, hogy szebbnél szebb lépcsőházakat, és érdekes belső udvarokat fedezzek fel, és mutassak be mindenkinek! :)
Kezdjük egy műemléki védettség alatt álló házzal, amely a Ráday utca és az Erkel utca sarkán áll. Kissé kirí az utcaképből erőteljes kék festésével, de ugyanakkor stílusában mégis illeszkedik a környezetéhez. Ebben az épületben található a Vörös postakocsi Étterem is.

A félköríves ablakok szemöldöke alatt a maszkos női fejes díszítéssel a belsőben is találkozhatunk, ugyanúgy, ahogyan a franciaerkélyes ablakok korlát bábjai is megjelennek a lépcsőház korlátjánál. A homlokzat, és a belső is szép, felújított állapotban van.


Egyedül a bejárati kapu felett találkozhatunk férfi fejet formáló díszítéssel. Az udvarban a sárga festés barátságossá, és világossá teszi a környezetet, ezt tovább erősíti a padló burkolata is.


A lépcsőház bal kéz felől indul, és kezdetben kőkorlátos, majd ezt öntöttvas váltja fel.Különlegesen szép ez az indás díszítés a korlátokon, jó lehet itt minden nap le-és fel haladni az itt lakóknak.





Örülök, hogy lehetőségem adatott besétálni ebbe a házba, jó élmény volt belépni egy ilyen kellemes, világos, és tágas neoreneszánsz lakóépületbe. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése