2013. április 26., péntek

Kinizsi utca 31.- Egy bérház, tele meglepetéssel

Ma egy igazi meglepetés házat mutatok be nektek, itt a blogon :) Meglepetés, mert én biztosan nem gondoltam volna, hogy ennyi finom részlettel, és aprósággal találkozom, hogyha belépek ebbe a házba. A homlokzata is figyelemre méltó, mégis első látásra talán átsiklana a tekintetünk rajta. Ha azonban jobban megnézzük, felfedezhetünk a földszint, és az első emelet között egy márvány táblát 'Kinizsy' felirattal,  amely az utca nevére utal, régen ugyanis így írták.Valamint egy mellszobrot, amely tovább erősíti ezt a vonalat, hiszen Kinizsi Pált ábrázolja. Két kerek alakú, kék márványtábla van a szobor mellett két oldalt, egyiken az 'ANNO' felirat, másikon az építés dátuma  látszik: 1898.


A félköríves bejárati fakapu felett, a szemöldökmezőben pedig egy korona alatt kartusos díszítésben ’ S’ betűt láthatunk, amely az építtető Szeleczky családra utal. Ekörül gyümölcs-, illetve virág és levéldíszítés fut lefelé a kaput keretezve.

A ház 1898-tól 1900-ig épült, Szeleczky Lajos tervei alapján. Ő vásárolta 1898. január 24.-én Knorr Nándortól a Ranolder utca 23. szám alatti földszintes házat és telket  20.000.- Ft-ért. Az utca régi neve Ranolder volt, később lett Kinizsy utca, ’y-’-nal, majd pontos ’i’-vel. A régi házat elbontották, és egy három emeleteset építenek a helyére, melynek lakhatási engedélyét 1899. május 7-én kapták meg. Szeleczky Lajos bérháznak szánta az épületet, és saját lakhelyének, valószínűleg ezért is ilyen gazdagok a részletek, és  a kiképzés.

Az előtérben látható egy márványtábla, amelyen ez a felirat áll: „Isten kegyelméből lett ezen ház tervezve és építve Szeleczky Lajos által. Isten védelmezze e házat lakóival és építőivel együtt”.

A kérés teljesült ez idáig, ugyanis a ház az 1944-es ostromot, és az 1956-os forradalom alatti megpróbáltatásokat is szerencsésen átvészelte. Sajnos az ólomüvegablakok, melyek a bejárati kapu felett, (Szent Györgyöt ábrázolta) illetve a lépcsőházban voltak, (a félköríves ablakok Szent Józsefet és Szent Katalint ábrázolták, ugyanis Szeleczky Lajos szülei Szeleczky József és Mesterházy Katalin voltak) a második világháborúban semmisültek meg. A Rákosi- féle kormányzás alatt eltűnt a lépcsőház udvari falánál álló kút, rajta egy feszülettel, és a függőfolyosók díszes vaskorlátjai, melyek ma már csak a lépcsőházban csodálhatók meg.
A bombázások nyomait sokáig igyekeztek ideiglenesen helyreállítani, a ház teljes külső részét 1989-1991 között tatarozták a díszítő elemekkel együtt. 1994-ben  huszonnégy lakásos társasházzá alakult.


Az épület belsejében, az előtérben félkörív alatt egy emléktábla áll az építtető nevével, a tervezővel, a kivitelezővel, és az 1898-as évszámmal. Alatta kő ülőpad. A félkörív felett kétoldalt falfreskó a bejárat két oldalán, mely a négy évszakot ábrázolja. Az előtéren egy félköríves boltív alatt áthaladva egy téglalap alakú folyosóra érünk, ahol bal oldalt a sarokban egy színes, festett Patrona Hungariae faszobor látható talpazaton.
Ezzel szemben a baloldalon egy kis márványtábla, ami az 1838-as árvíz magasságát jelzi. Ez a tábla eredetileg nem itt állt, hanem a szemközti házban, de a házat lebontották, a táblát pedig áthelyezték 1937-ben. Felette a falon fektetett téglalap alakban füzérekkel játszó puttókat ábrázoló dombormű.
A bejárattól idáig a padlót mintás, és színes terrazzo burkolat alkotja.






Balra nyílik a téglalap alakú, sárga köves keskeny udvar  gondozott kis kerttel. A függőfolyosókon egyszerű, dísztelen vasrács fut körbe.Ahogy az udvarra lépünk, jobbra a lépcsőház udvari falán a falon egy fülkében Szent Flórián kis alakú szobra látható, aki a tűzvész ellen védi a házat, alatta fát ábrázoló dombormű tondóban, ami esetleg Életfa lehet, majd hat  darab címer sorakozik egymás mellett két sorban. Ezek az építtető család eredetére utaló ország, - illetve uralkodói címerek, amiket kör alakú, zöldre festett, növényi motívumokkal ellátott díszítő formák választják el egymástól, illetve keretezik. Az itt látható díszek valószínűleg mázas kerámiából készültek.






A lépcsőház öntöttvas korlátjai szépen, igényesen megmunkáltak, melyeken csigavonalak, és indára utaló formák váltakoznak. 





Ki gondolná, hogy ennyi mindent rejt ez a ház? Tele van olyan apró részletekkel, és finomságokkal, amitől számomra biztosan felejthetetlenné válik, hogy sikerült ide bejutnom.












  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése